Diagnose: erectiestoornis

Diagnose: erectiestoornis

De moderne urologie definieert erectiestoornissen als een langdurig (ten minste zes maanden) onvermogen van een man om een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is voor bevredigende seksuele activiteit. Manifestaties van erectiestoornissen:

  • trage, onvoldoende erectie voor geslachtsgemeenschap;
  • plotselinge verdwijning van een erectie onmiddellijk tijdens het vrijen;
  • een compleet gebrek aan erectie.

Er is een constante interactie en concurrentie van erectogene en remmende prikkels in het mannelijk lichaam. Tot de eerste behoren visuele, tactiele en olfactorische erotische waarnemingen. De remmende zijn angst, vrees, vrees, verwachting van mislukking, depressie, overwerk, chronische stress – alles wat zo overvloedig aanwezig is in het moderne mannenleven.

De gemakkelijkste en meest gemakkelijke verklaring voor consequent falen in bed is stress en angst op het werk. Maar de schuld geven aan psycho-emotionele en fysieke overbelasting is verkeerd, zowel wetenschappelijk als uit alledaags oogpunt. Slechts 10 – 15% van de gevallen van erectiestoornissen heeft een psychogeen karakter, bij de meeste mannen ligt de oorzaak niet in het hoofd, maar in de toestand van de bloedvaten.

Vasculaire pathologie is een belangrijke oorzaak van erectiestoornissen, en ED zelf kan een symptoom zijn van hart- en vaatziekten, en is vaak een van de vroege symptomen. 40% van de patiënten met ED ontwikkelt binnen 4 jaar een coronaire hartziekte. Het is de mannelijke seksuele disfunctie die artsen vaak in staat stelt om ernstige hart- en grote vaatproblemen op tijd te ontdekken, waarvoor we erectiestoornissen dankbaar moeten zijn.

Helaas wordt tegenwoordig slechts 7 tot 10% van de mannen in Rusland voor ED behandeld. En de behandeling is niet altijd effectief. Heel vaak schrijven urologen geneesmiddelen voor ter behandeling van prostatitis en goedaardige prostaathyperplasie. Maar de meest voorgeschreven behandelingen voor seksuele stoornissen in de grote steden van ons land zijn nog steeds kruidenmiddelen en voedingssupplementen, waarvan de effectiviteit tegen ED vergelijkbaar is met placebo. Bijgevolg is een patiënt met erectiestoornissen 2 tot 5 jaar bezig met het zoeken naar een adequate behandeling. Hoe langer een patiënt geen effectieve behandeling krijgt, hoe ernstiger het probleem wordt.

Daarom moeten geliefden, vooral de vrouw van wie ze houden, ervoor zorgen dat een man met ED zo snel mogelijk naar een arts gaat. Een man die besloten heeft zich te laten behandelen is al halverwege genezen.

Advies van een verpleegkundig psycholoog aan vrouwen van patiënten

Advies van een verpleegkundig psycholoog aan vrouwen van patiënten

Natuurlijk weten de meeste vrouwen dat mannen erectiestoornissen hebben, maar als het haar partner overkomt, weet de vrouw niet hoe ze zich moet gedragen. Vaker wel dan niet gaat de gedachte: “Het is allemaal mijn schuld!” – En dan het volgende: “Ik werd oud en ik vermoedde al lang dat hij een minnares had”. Deze reactie is een van de meest voorkomende fouten. De vrouw wil een verklaring krijgen, gaat ondervragen en krijgt daardoor geen duidelijk antwoord. Bovendien kan de man zich als reactie op de beschuldigingen en de beledigende toon ernstig terugtrekken, afstand nemen, en dan komt het paar in een slepend conflict terecht dat niet alleen de seksuele relatie maar alle andere uitsluit.

Een andere versie van ineffectief gedrag is wanneer een vrouw besluit dat ze alles onmiddellijk gaat oplossen en zich met buitensporige kracht stort op het krijgen van een erectie, waarbij ze nieuwe manieren van opwinding probeert. Helaas put deze tactiek beiden uit: een erectie komt niet, maar een gevoel van ontevredenheid is verzekerd.

En het derde wat je echt niet moet doen is doen alsof er niets is gebeurd of dat je niets hebt gemerkt. Ook moet je niet zeggen: “Schat, het maakt me helemaal niets uit, ik hou zo van je,” vooral niet als je een storm van negatieve emoties in je hart ervaart.

Het verzwijgen van de kwestie kan ertoe leiden dat partners overschakelen op werk, hobby’s, ouderschap en dat de intieme relatie verwordt tot een vriendschap. Het zal uiterst moeilijk zijn om vanuit een toestand van vriendschap het oorspronkelijke partnerschap te herstellen.

En hier zijn stappen om je te helpen weer een normaal leven te krijgen:

  • Zorg ervoor dat je begrijpt wat de oorzaak is van je impotentie: frustratie, teleurstelling, ergernis, paniek of iets anders. Als u zich afgewezen en ongewenst voelt, koester dan geen wrok. Vertel je partner wat je doormaakt. In dergelijke situaties is het heel belangrijk om je gevoelens op een oprechte en gedetailleerde manier te “uiten”. Het is belangrijk dat er enige tijd verstrijkt tussen de inzinking in bed en het gesprek; de gebeurtenis moet worden verwerkt en niet in het heetst van de strijd worden besproken:
  • Probeer niet op de schuld te drukken, de man geeft zichzelf al de schuld. Probeer te begrijpen: ja, hij had een storing, maar het was niet zijn bedoeling de seksdaad te verpesten;
  • Onmacht van psychologische oorsprong komt vaker voor bij mannen die delicaat, kwetsbaar, gevoelig en sterk gericht zijn op de mening van anderen. In zekere zin is dit de keerzijde van spiritualiteit en intelligentie;
  • Bagatelliseer het belang van impotentie niet. Als het hebben van een seksuele relatie belangrijk voor je is, zet dan je overmatige verlegenheid opzij en vertel het hem in je eigen woorden, direct, zonder toespelingen;
  • Als u al hulp hebt gezocht bij een arts of psycholoog, versterk dan de emotionele intimiteit tijdens de behandeling. Raak uw partner aan, knuffel hem of haar, toon andere tekenen van genegenheid. Zowel mannen als vrouwen hebben behoefte aan tactiele intimiteit om zich niet eenzaam te voelen;
  • Als je gewend bent steeds door een man te worden geïnitieerd, moet je er misschien aan wennen zelf de leiding te nemen en de eerste stappen te zetten;
  • Als jullie koppel naar de dokter moest, betekent dit dat jullie echt een hechte relatie hebben – liefde, vriendschap, vertrouwen. Vergeet niet dat seksuele problemen een soort indicator zijn voor de kwaliteit van een menselijke relatie. Als een man en een vrouw van elkaar houden en elkaar waarderen, is de behandeling altijd succesvol.

Wees voorzichtig met de medicijnen!

Erectiestoornissen en medicatie is een apart onderwerp. Helaas zijn er veel meer pillen die ED veroorzaken dan pillen die echt helpen. Diuretica en vele andere bloeddrukmedicijnen, antidepressiva en kalmeringsmiddelen, geneesmiddelen tegen maagzweren, hormonen (corticosteroïden) en vele andere geneesmiddelen hebben een slecht effect op de mannelijke kracht.

Doeltreffende geneesmiddelen tegen impotentie zijn nu op grote schaal verkrijgbaar. Ook gezonde mannen kopen ze om de kwaliteit van de seks te verbeteren. En patiënten met erectiestoornissen verhogen vaak zelf de dosis om het effect te versterken. In dit geval moet u voorzichtig zijn, want ze kunnen allemaal een of andere ongewenste bijwerking veroorzaken. De meeste van deze effecten zijn te wijten aan het belangrijkste werkingsmechanisme van de geneesmiddelen – vaatverwijding. Hiertoe behoren hoofdpijn, blozen in het gezicht, duizeligheid, een verstopte neus en misselijkheid. Over het algemeen zijn de bijwerkingen mild en verdwijnen ze vanzelf bij langdurige behandeling. Deze groep geneesmiddelen is gecontra-indiceerd bij patiënten met CHD die nitraten en molsidomine bevattende geneesmiddelen gebruiken.