Waarom worden erectiestoornissen steeds jonger en kan het worden aangepakt?
Algemeen wordt aangenomen dat erectiestoornissen een probleem zijn voor oudere mannen, en dat jong zijn een garantie is voor een goede erectie. In feite komen erectiestoornissen voor bij mensen van alle leeftijden, ook bij mensen van ver in de 40. Uit de huidige statistieken blijkt dat ongeveer 20% van deze aandoeningen voorkomt bij jonge mannen. Een hele reeks factoren kan bijdragen tot de ontwikkeling van erectiestoornissen, van leefstijlproblemen tot de effecten van stress en het milieu.
Wat wordt bedoeld met erectiestoornissen?
Het woord “impotentie” wordt beschouwd als achterhaald en wordt zelden gebruikt in moderne medische bronnen. Het wordt gebruikt wanneer meer dan 75% van de pogingen om een erectie te krijgen tijdens de geslachtsgemeenschap mislukken. De term “erectiestoornissen” is nauwkeuriger en moderner en beschrijft een verscheidenheid aan problemen in bed bij jonge en volwassen mannen.
De diagnose wordt gesteld wanneer er sprake is van een aanhoudend (ten minste 3 maanden) onvermogen om een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is voor geslachtsgemeenschap. Disfunctie bij jonge mannen is in de meeste gevallen (tot 90%) behandelbaar, hoewel sommige erectiestoornissen als onomkeerbaar worden beschouwd.
Volgens de WHO-statistieken komen erectiestoornissen steeds vaker voor op seksueel actieve leeftijd. Op 20-30-jarige leeftijd klaagt elke 10e man over erectiestoornissen, op 30-35-jarige leeftijd elke 5e man, en na 40 jaar elke 2e man. En deskundigen geven een teleurstellende prognose: de cijfers voor alle groepen zullen toenemen.
Tekenen van impotentie bij jonge mannen: waar moet voor gewaarschuwd worden?
Iedereen heeft wel eens last van erectiestoornissen. Deze kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren: slaapgebrek, nervositeit op het werk, ruzie met een vaste partner of geslachtsgemeenschap na een pauze. Episodische potentiestoornissen bij jonge mannen hebben niets te maken met disfunctie: ze zijn meestal tijdelijk en verdwijnen spoorloos als het psychologische klimaat verbetert.
Ernstigere symptomen die regelmatig voorkomen zouden een reden tot bezorgdheid moeten zijn:
- Gebrek aan erectie in de ochtend, bij sterke opwinding en bij het masturberen;
- Moeite met plassen, pijn in de liesstreek;
- Seksuele fobieën, nervositeit over de omgang met het andere geslacht;
- plotseling verlies van libido, verlies van erectie of onvoldoende hardheid van de penis tijdens de geslachtsgemeenschap;
- voortijdige ejaculatie, moeite met het bereiken van een orgasme, beëindiging van de geslachtsgemeenschap.
Een bezoek aan een androloog of uroloog kunt u bij dergelijke verschijnselen beter niet uitstellen. Erectiestoornissen kunnen in een vroeg stadium worden behandeld. Bovendien mogen seksuele problemen niet worden onderschat: impotentie bij jonge mannen treedt niet plotseling op en beperkt zich niet tot de seksuele sfeer. Heel vaak is erectiestoornis de eerste manifestatie van een ernstige ziekte, en 3-4 jaar later worden hypertensie, beroerte, coronaire hartziekte en hartaanval vastgesteld.
Oorzaken van erectiestoornissen op jonge leeftijd
Bij oudere mannen zijn erectiestoornissen meestal een gevolg van een systemische ziekte of van het gebruik van grote hoeveelheden medicijnen. Bij jongere mannen worden problemen in bed vaker veroorzaakt door psychologische redenen: stress, moeilijke familierelaties, onzekerheid, grote angst.
Organische factoren zijn goed voor ongeveer 70% en psychogene disfunctie voor ongeveer 30% van alle oorzaken. Gecombineerde stoornissen zijn ook mogelijk, waarbij moeilijkheden om een erectie te behouden worden verergerd door een ongunstige emotionele omgeving. Verschillende soorten erectiestoornissen vereisen verschillende therapieën, dus het is belangrijk te achterhalen waarom een jonge man een erectiestoornis heeft en pas daarna een behandeling voor te schrijven.
Psychogene disfunctie: oorzaken en therapie
Impotentie (erectiestoornissen), die wordt veroorzaakt door een emotionele factor, is meestal situationeel van aard. Het kan worden veroorzaakt door elke traumatische gebeurtenis in het leven van een jonge man: het verlies van een goede vriend, een pijnlijke scheiding, conflicten op het werk, financiële ondergang. Vaak wordt de angst om niet succesvol te zijn zelf een trigger. Na een keer gefaald te hebben in bed, fixeert de man zich op het probleem en bereidt zich bij voorbaat voor op een mislukking. Het is een vicieuze cirkel.
Naast tijdelijke oorzaken kunnen ook psychogene stoornissen bij jonge mannen de oorzaak zijn:
- Depressieve en angststoornissen, bepaalde geestesziekten, seksuele perversies;
- angst voor seksualiteit, onzekerheid, religieuze overtuigingen, te strenge opvoeding;
- chronisch vermoeidheidssyndroom, negatieve eerste ervaringen, gebrek aan begrip en steun in het koppel.
Emotionele problemen die leiden tot erectiestoornissen op jonge leeftijd moeten worden behandeld door een psycholoog, waarbij eventueel ook een arts (androloog, seksuoloog, psychotherapeut) betrokken is. Tijdens individuele therapie wordt de psychologische houding van de patiënt gecorrigeerd, worden traumatische ervaringen verwerkt, en wordt relatietherapie uitgevoerd voor conflicten en vervreemding in het gezin. Daarnaast kunnen medicijnen ter verbetering van de emotionele achtergrond en fysiotherapie worden voorgeschreven.
Organische disfunctie: oorzaken en behandeling
Een van de belangrijkste factoren die leiden tot potentieproblemen zijn vaataandoeningen. Atherosclerose, die bloedcirculatiestoornissen in de intieme organen veroorzaakt, komt vaker voor bij volwassen mannen. Bekkenverstopping, vernauwing van de slagaders en incompetentie van de aders kunnen echter al lang voor een dreigende diagnose optreden. Mannen lopen risico:
- overgewicht, hartkwalen, diabetes mellitus;
- misbruikers van sigaretten, alcohol, vet of licht koolhydraatrijk voedsel;
- Mensen met een zittend beroep, slaaptekort en veel stress.
Een sleutelrol bij de ontwikkeling van organische disfunctie wordt gespeeld door een verminderde vasculaire endotheelfunctie, wat leidt tot een trage erectiele respons. Symptomatische therapie is er daarom op gericht de normale bloedtoevoer naar de penis te herstellen en de respons op seksuele prikkels te verbeteren. De meest doeltreffende geneesmiddelen in dit geval behoren tot de groep van de FDE-5-remmers, met name tadalafil.
Bij ernstige vaatproblemen kan een operatie om de bloedvaten te verwijden aangewezen zijn. Daarnaast kunnen cholesterolverlagende medicijnen, behandeling van hartaandoeningen, dieet en lichaamsbeweging worden voorgeschreven. Kruidenmiddelen, fysiotherapie, massage, vacuümapparaten, constrictieringen en testosteronsupplementen kunnen op korte termijn een effect hebben op het behoud van een erectie.
Andere oorzaken van erectiestoornissen bij jonge mannen
Neurogene factoren vormen een groot deel van de organische oorzaken van potentiestoornissen. De meest voorkomende hiervan zijn trauma’s van de hersenen of het ruggenmerg, neurodegeneratieve aandoeningen, CNS en spinale maligniteiten. Dergelijke aandoeningen verhinderen dat de gladde spieren van de penis zich ontspannen, wat noodzakelijk is voor een goede erectie.
De symptomen van impotentie bij jonge mannen kunnen ook ontstaan door oorzaken die rechtstreeks inwerken op het gebied van de voortplantingsorganen. Tot deze groep behoren bekkenontstekingen, seksueel overdraagbare aandoeningen (met name syfilis, gonorroe), gevolgen van chirurgische ingrepen en afwijkingen aan de penis.
Een minder vaak voorkomende oorzaak van erectiestoornissen is hormonale onbalans veroorzaakt door tumoren van de schildklier, hypothalamus of hypofyse, aangeboren of verworven hypogonadisme en andere ziekten. Deze storingen worden behandeld met medicijnen en chirurgie. Testosteron, prolactine, gonadotropine en schildklierhormoonspiegels worden bij jongeren gemeten in de eerste fase van het onderzoek.
Bepaalde categorieën medicijnen kunnen een voorwaarde zijn voor erectiestoornissen. De lijst van geneesmiddelen die een negatief effect hebben op de erectie is vrij lang. Hiertoe behoren antihypertensiva, kalmeringsmiddelen en psychotrope middelen. Daarom is het belangrijk ongecontroleerd gebruik van medicijnen te vermijden en mogelijke bijwerkingen met uw arts te bespreken.
Hoe lang worden erectiestoornissen bij jongeren behandeld?
De duur en de doeltreffendheid van de therapie om de potentie te herstellen hangen af van de oorzaak die tot de verslechtering heeft geleid. In sommige situaties kan het simpelweg staken van het erectiemiddel voldoende zijn. In andere gevallen zijn lange bezoeken aan een seksuoloog of psychotherapeut nodig. Maar elke behandeling voor seksuele disfunctie moet gepaard gaan met aanpassingen van de levensstijl:
- om niet te roken, drugs te gebruiken of te drinken;
- dieet, slaappatronen en gewichtscontrole;
- het verhogen van de dagelijkse fysieke activiteit;
- werken om een gunstige emotionele achtergrond te behouden.
Wanneer de impotentie van organische aard is, kan het lang duren voordat de normale genitale functie is hersteld. Om uw vertrouwen in bed te vergroten, wordt voor de duur van de behandeling ondersteunende therapie in de vorm van FDE-5-remmers voorgeschreven. Tadalafil wordt in kleine doses ingenomen, waardoor het voortdurend kan worden gebruikt.
Bij de behandeling van alle soorten stoornissen, in het bijzonder psychogene stoornissen, is de emotionele steun van de partner belangrijk. Daarom is het raadzaam de echtgenoot of vriendin regelmatig bij de therapie te betrekken. Even belangrijk is het om te werken aan het vergroten van het zelfvertrouwen, het seksleven te diversifiëren en te leren omgaan met stress.